Peis, Ovn, kakkelovn? Hva er forskjellene?

Peis, Ovn, kakkelovn? Hva er forskjellene?

Du vurderer kanskje få et nytt ildsted i din bolig og lurer på hva du skal velge, på markedet nå i dag er det mange typer ildsteder.

Det kan være lurt å finne ut hva som vil dekke dine behov på best måte. For eksempel kan det være stor forskjel på hvor rakst og lenge ildstedet varmer, en vedovn blir som regel fortere varm enn en kakkelovn. Under tar vi for oss hovedgruppene innen ildsteder og de viktigste trekkene til disse.

Peis

Felles for de fleste peiser er at man får en jevn og rask oppvarming under fyringen og varmen vil vare en god stund etter fyringen er stoppet. Peiser kommer i dag i alle størrelser og fasonger.

Peis-Nordpeis-Lisboa-med-innsyn-fra-tre-sider

Åpenpeis: Er et koselig innslag i et rom men gir relativt lite varme. Har men en gammel åpenpeis, kan man i dag få kjøpt kassettløsninger som gjør at man får lukket ildstedet og får en mer effektiv varmekilde.

Elementpeis: I dag får man element peiser i alle fasonger og størrelser. De enkle å montere og er en god varmekilde. De er laget i lettbetong som gir lav vekt og stor styrke.

Peisinnsats: Er ett brennkammer som settes inn i en oppmurt peis. Med en innsats har man mulighet til å bygge sin egen drømme peis.

Varmelagrende ovner og peiser 

Akkumulerende ildsteder ser ut som en vanlig peis men skiller seg fra andre ildsteder ved at de er beregnet på å avgi en moderat varme over lengre perioder med begrenset fyringstid. Denne type ildsted er basert på et langt kanalsystem hvor varmen absorberes og lagres. Virkningsgraden ligger derfor langt over virkningsgraden til et vanlig ildsted. Temperaturen på røykgassene absorberes av materialet rundt røykkanalene, og innen røyken når skorsteinen er temperaturen redusert til litt over 100 c. Et akkumulerende ildsted kan holde en jevn temperatur gjennom hele døgnet med få fyringssykluser.

Ovn

Loft rom med peisovn

I en vedovn ligger mye tradisjon, kos og varme. Skal du ha en solid varmekilde, som ikke tar for stor plass – er en vedovn ett godt valg. Den avgir rask og sterk varme under fyring men kjøles forholdsvis raskt ned. Husk at når du kjøper en vedovn at den skal passe rommet, den varmer først og fremst opp rommet den står i. Ofte kan det holde med en liten vedovn hvis huset er godt isolert.

Støpejernsovn: Nye støpejernsovner er i dag blitt rentbrennende. De er solide og har derfor lang levetid om de blir brukt riktig. Det er lang tradisjon for støpejernsovner i Norge.

Platestålovn: Kommer i mange varianter. De er også rentbrennende og har ofte større innsyn til flammene. Har man ikke plass til en peis i rommet, kan en slik ovn være en god løsning.

Kakkelovn

Kakkelovner i dag er bygget opp av elementer støpt med olivinsand som danner et 5-kanals røykgassystem. Da blir det ett optimalt forhold for akkumulering av varme og du får da en effektiv varmekilde. 2 timers fyring kan gi opptil 24 timers lun og behagelig varme. Kakkelovnen har en lav overflatetemperatur.

Klebersteinsovner 

Klebersten peis på hytte

Kleberstein er en bergart som er satt sammen av andre bergarter under høyt trykk. Dette har gitt den egenskapen at den holder svært lenge på varmen. Ovner laget i kleberstein har mye av de samme egenskapene som kakkel og akkumulerende ildsteder.