Det gode byttet

Det gode byttet

Er du en av dem som har en gammel ovn som bruker mye ved og ikke varmer særlig effektivt? Som soter og brenner urent? I så fall er du kanskje også en av dem som kvier seg for å kvitte seg med den av nostalgiske årsaker. Det er i alle fall ingen andre gode grunner til ikke å bytte. 

«Jeg ble overrasket over hvor greit det gikk å bytte ovn», forteller Tone. For to år siden gjorde hun og mannen alvor av å kvitte seg med den gamle ovnen de hadde stående i spisestuen.

 

Støtte til bytte av ovn

Ovnen som skulle skiftes, var en lang «eventyrovn», en norsk klassiker med motiver fra folkeeventyrene som nok fortsatt står i mange tusen norske hjem. I sin tid representerte disse ovnene det ypperste innen fyringsteknologi, og har varmet frosne nordmenn gjennom vinteren i over 70 år. Men akkurat som med sveivegrammofoner og beksømstøvler har tiden også innhentet denne klassikeren, og det er rett og slett dårlig fyringsøkonomi og miljøpolitikk å fortsette å bruke den. I mange kommuner får du dessuten støtte til å bytte fra en gammel ovn som slipper ut mye partikler og sot, til en moderne rentbrennende ovn.  

«Det var en del gode minner knyttet til den ovnen, og det satt litt langt inne å skulle ta den bort. Men den spiste ved som om det skulle være fyrstikker, og den var enten glovarm eller iskald. Når vi i tillegg fikk støtte fra kommunen til å bytte til en rentbrennende ovn, manglet det ikke på fornuftige grunner til å bytte», forteller Tone, «men selv om det var en liten prosess å ta beslutningen om å bytte den ut, var det nesten vanskeligere å velge hva vi skulle erstatte den med.»

 

Fikk hjelp til å velge riktig ovn

I utgangspunktet hadde Tone og mannen tenkt å bytte ovn med ovn. Men da de begynte å sette seg litt inn i hvilke alternativer de hadde, forsto de at det ikke ble lett å velge.   

«Åpen eller lukket, konveks eller stråle, høy eller lav, hvit eller svart, varmelagrende? Det var mye å ta stilling til og velge mellom, så det var fint å få hjelp fra fagfolk som kunne veilede oss».
 

Ny ovn på dagen

Tone og mannen valgte til slutt en Nordpeis Monaco, som er en åpen peis med innsyn fra tre sider og heve-/senkedør. I tillegg har de lagt inn en PowerStone for enda bedre varmelagring, og Tone er ikke i tvil.

«Vi er veldig fornøyde med denne løsningen. Den er veldig pen å se på, brenner rent og effektivt og har helt suverene varmeegenskaper. Men det beste var hvor smertefritt det var å skifte den – vi bare dro på jobb en dag, og da vi kom tilbake, hadde vi nytt, flott ildsted, uten at så mye som et askefjon fra den gamle var igjen!» 

Tre ting å tenke på for deg som liker å fyre med tre:

Få støtte til bytte

Mange kommuner har støtteordninger for dem som vil bytte fra eldre (før 1998) til rentbrennende ovn. Ordningene er ulike fra kommune til kommune, så kontakt kommunen din for å høre hvilke ordninger som gjelder for deg.

 

Tenk miljø både ute og inne

En rentbrennende ovn er mye mer skånsomt for miljøet enn eldre ovner og reduserer utslippet av partikler med opptil 90 prosent samtidig som energien som omdannes til varme, øker med 60 prosent. Velger du en konveksjonsovn, får du i tillegg en ovn som holder svært godt på varmen og sprer den jevnt i rommet.

 

Ny ovn på dagen

Det finnes mange som kan hjelpe deg med å bytte ovnen. Det er generelt sett ingen stor jobb for dem som kan det, men er du uerfaren, kan det bli unødig grisete. Velger du en seriøs leverandør, skiftes og monteres ovnen i løpet av en arbeidsdag.