Ved smaker godt - mat på utepeisen

Ved smaker godt - mat på utepeisen

Fyrer du med riktig ved, kan middagen din bli en opplevelse.

Hvis du har prøvd å lage mat i utepeis én eneste gang, har du innsett at det er noe du kommer til å fortsette med resten av livet. Vel, det er kanskje ikke helt sant, men la oss si det slik: Hvis du har lyktes med å lage mat i utepeis én eneste gang, kommer du til å fortsette.

Det bare smaker bedre. Akkurat som fisk du fanger selv eller bær fra hagen, er et måltid bedre hvis det tilberedes over et bål du selv har antent. At du får stå utendørs foran en peis og lage maten, er jo en gedigen bonus i seg selv.

Og det finnes triks som kan få biffen til å smake ekstra godt når du griller den i en peis. Som kan løfte laksefileten flere trinn opp den kulinariske laksetrappa. Ett av triksene er å kjenne sin ved.

Solide smaksprofiler

Griller man noe i peisen og ønsker å dra skikkelig nytte av røykaromaen, snakker vi om indirekte grilling. Det vil si at man ikke legger det som skal grilles direkte over glørne.

De fleste peisfolk fyrer med «bjørk, eller hva enn som vokser i skogholtet der borte, hvor grunneieren har sagt at jeg kan felle så mye jeg vil». Tresortene som egner seg best for matlaging er ikke nødvendigvis dem man forbinder med vanlig fyringsved, men verd å notere seg i tilfelle hyttenaboen skulle komme til å felle noe interessant på vårparten.

Det finnes noen tresorter man spesifikt forbinder med matlaging, deriblant hickory, mesquite og pekan, men disse trærne er ikke akkurat enkle å finne i Norge. Og hvis man finner dem, er det tvilsomt om man får lov til å kappe dem ned sånn helt uten videre. Her, derimot, er de tresortene du ønsker å snuble over i Norge: 

Epletrær

Røyken fra eple-ved har en fruktig karakter som passer fint til storfekjøtt, svinekjøtt, kylling og viltfugler som rype, orrfugl og fasan. Temperaturen når du fyrer skal være middels til høy.

Kirsebærtrær

Har en ganske søtlig aroma som passer fint til alle kjøttsorter og desserter. Middels høy temperatur.

Ask

Subtile aromaer som passer til fisk og noe kjøtt. Høy varmeprofil.

Eik

Særegen smak, veldig populær tresort. Fungerer supert til rødt kjøtt, fisk, svin og vilt. Veldig høy varme. Eikekubber brenner godt og lenge.

Lykke til på utekjøkkenet!