Ovner og peiser for enhver smak!

Ovner og peiser for enhver smak!

Ovn, peis, pelletsovn, peisovn eller kakkelovn, et vanskelig valg. Men når valget er tatt, så finnes det et hav av ulik design, trender og ønsker i markedet.

Varmebransjen har vært samlet i Verona i Italia for å besøke den internasjonale varmemessen kalt ”Progetto fuoco” – Prosjekt ild. Temaet er varmeskapende produkter, hovedsakelig gjennom forbrenning av trevirke.Messen er internasjonal, og huser utstillere hovedsakelig fra Europa.

Tyskland, Frankrike og Italia stilte sterkt, men også fra Norge var det flere som stilte med egen stand. Jøtul hadde en romslig stand med både gamle klassikere og nyheter hvor særlig innsatser var godt representert. Dovre benyttet store deler av standen sin til å promotere ovnsserien Vintage, mens Nordpeis ble presentert gjennom datterskelskapet Northstar. Northstar står for store deler av produksjonen deres, og hadde en egen stand hvor produksjonsprosessen ble vist fram, samt Nordpeis’ nye varmelagrende peis; Salzburg. Granit Kleber stilte med egen stand med et godt utvalg av sine kleberstensovner. Internasjonale messer er ofte veldig spennende, pga de store variasjonene i designet på peisene. I Italia er pelletsovner stort, og det var et bredt utvalg av disse, ofte i spreke farger som grønt, rødt og gult, og som regel med en glossy overflate.

Tyskerne med fliser på peisene.

Tyskerne stilte med store peisarrangementer, ofte med integrerte benker og hyller. De bruker mye fliser i designet, og store fliseprodusenter som for eksempel Sommerhuber hadde flere peiser på utstilling hvor man kan sitte og varme seg mens man lener seg mot håndlagede fliser.
Flisene har et vidt spekter av teksturer i overflaten, og fargetonene gikk i lyse jordfarger som for eksempel beige, terrakotta og toner i hvitt.Hos Spartherm kunne man foruten to klassiske kakkelovner se flere enkle, moderne peisovner i platestål. I motsetning til mye brukt sort i ovnsverdenen, har Spartherm flere peisovner i fargen Amarone, som er en mørk bruntone med et hint av rødt, samt fargen Perle som er en lys, varm gråtone. På nyheten deres hadde de toppet Amaronefargen med et relieff i gull-og sølvfarge.

Varmelagring i Finland.

I Finland er varmelagrende peis stort, og Tullikivi hadde et bredt utvalg av peiser i klebersten.

I likhet med de tyske flisene hadde de frest ut forskjellige teksturer i kleberstenen, samt laget fliser ved å sette  sammen forskjellig natursten. Dette gir et mer spennende uttrykk, og er helt itråd med trenden om å ta naturen inn i stuen.

Alt i alt var det mye spennende å se på messen for de oppmøtte. I 2010 hadde Progetto Fuoco 67 000 besøkende, og med en ekstra hall i år kan man nok forvente tilsvarende tall. Og med Veronas hyggelig beliggenhet i Nord-Italia kan man heller ikke verken klage på været eller maten.