Ny peis eller ovn sponset av kommunen

Vurderer du å skifte ut den gamle vedovnen med en ny og rentbrennende ovn? Da bør du lese denne artikkelen.

Rentbrennende ovner

Endel kommuner gir støtte til deg som vil bytte ut den gamle vedovnen med en ny og rentbrenende ovn. En ny ovn er en som er produsert etter 1998, da kravet om rentbrennende teknologi kom. Se her for oversikt over hvilke kommuner som har innført panteordninger for utskiftning av ikke rentbrennende-vedovner. 

Det er nå på tide å forby bruken av gamle ovner for å redusere svevestøv, mener både bransjen selv og Naturvernforbundet. Beregninger fra SINTEF viser at husholdninger som bytter gamle ovner med nye ovner, reduserer svevestøvutslippet med opp mot 86 prosent. Morten Seljeskog i SINTEF forklarer at forskjellen er stor, både fordi nye ovner forbrenner langt mer av partiklene som utvikles når det fyres, og fordi nye ovner er langt mer effektive enn de gamle. (Kilde: Norsk Varme)

 

Vedovn rentbrennende ovn Nordpeis Duo4

 Illustrasjonsfoto: Nordpeis

  

Tilskudd- og panteordninger

Mange kommuner gir støtte eller pant ved utskifting av gamle vedovner. 
Dersom du vurderer å bytte ut din gamle vedovn, bør du sjekke med kommunen din hvorvidt du kan få støtte. Noen kommuner åpner også for støtte i etterkant av utskiftingen, så løpet er ikke kjørt selv om du allerede har byttet. Støtte til utskifting kan også gjelde hytter, og noen kommuner gir også støtte til utskifting av flere ildsteder per husstand.

Blant annet har Oslo kommune og Bergen kommune panteordninger hvor kommunen kan gi tilskudd for å skifte ut et gammelt ildsted til rentbrennende ovn. Les mer om Oslo kommune sin tilskudsordning her og mer om Bergen kommune sin panteordning for vedovner her. I Bergen ble pantekvoten revet bort på få timer da ordningen ble gjeninnført i år. Men ettersom etterspørselen var så stor vil Bergen kommune vurdere en ny runde allerede til våren.

Nettsiden Energitilskudd.no har en egen side med oversikt over noen av kommunene med tilskudd til utskifting av gamle vedovner. Men sjekk med kommunen din selv, så er du sikker på at du får den siste informasjonen som gjelder kommunen din.

Lykke til med utskiftningen til ny rentbrennende ovn!