Se video - hvordan fyre
Når du mestrer kunsten og fyrer riktig, får du effektiv varme som skaper mye kos i boligen din.
Det er så mye vær i landet vårt på høsten. Ikke at det skremmer oss: Vi går tur med hunden, beveger oss i fjellet og jogger i marka. Og når vi er ferdige med å være ute i alt været, er det godt å ta på oss en litt varm genser og raggsokker mens vi setter oss godt til rette og ser damp stige fra kakaokoppen. Da er det kjedelig når det ikke blir skikkelig fyr på peisen!
Vi lærer deg hvordan du får skikkelig fyr på peis eller ovn, og tilbyr tips og råd om hva som kan være galt dersom du likevel ikke får fyr.
Fire gode grunner til å fyre riktig i peis og ovn
Det er miljøvennlig
Fyrer du riktig, reduserer du sot- og partikkelutslippene og bidrar dermed til mindre lokal luftforurensning.
Det er klimavennlig
Ved er en fornybar energikilde og er derfor et klimavennlig alternativ til fossil oppvarming. Sot fra vedfyring i Nord-Europa bidrar til raskere oppvarming i Arktis. Soten legger seg på snø og is, og tiltrekker seg varme. Riktig vedfyring reduserer disse negative klimaeffektene.
Vedfyring er lønnsomt og effektivt
Fyrer du mye, utnyttes veden bedre og du oppnår inntil dobbelt så mye varme.
Trygg og brannsikker oppvarming
Fyrer du riktig, får ildstedet en mer skånsom behandling. Det betyr mindre vedlikehold, rene glass og redusert risiko for sot- og pipebrann. Vedfyring varmer også ved strømbrudd.
Mislykkes du fortsatt med vedfyringen?
Hvis du opplever at du ikke lykkes med vedfyring, ta kontakt med en feier, Norsk Varme eller en annen fagperson. Ofte er det samspillet mellom pipe, ildsted og luft inn i huset som bør justeres.
Lenker til nytte og inspirasjon
- Slik får du fyr
- Slik fyrer du riktig (fra Klikk.no).
- Dette gjør du feil når du fyrer med ved (Fra Dagbladet.no).
- Får du fortsatt ikke fyr? Se programmet Nasjonal Vedkveld på NRK Nett-TV, så kan du likevel kose deg med knitrende ved og flammer.