4 MYTER OM PEIS

4 MYTER OM PEIS

Mange henger igjen i gamle forestillinger om peiser. Men en peis i dag er noe helt annet enn en peis i gamle dager.

Myte 1: Jeg er nødt til å ha pipe i huset fra før for å kunne montere en peis: 

Feil: Velger du en stålpipe kan du montere peis eller ovn de fleste steder, enten det er i huset eller på hytta. Pipen tar liten plass og kan vinkles og strekkes sideveis slik at du selv kan velge hvor du vil plassere peisen eller ovnen. Stålpipen leveres i ferdige moduler og man kan enkelt montere den selv.

Myte 2: For å ha peis må jeg ha brannmur:
Feil: Mange peiser kan fås med innebygget brannmur. Muren er plassert på innsiden av peisen og tar av for varmeutviklingen slik at peisen kan stå inntil en vegg. Kjøper du en peis eller ovn uten en innebygget brannmur må du installere eller bygge en brannmur. Muren kan bygges av lecablokker, eller du kan kjøpe brannplater eller glassbrannmur som monteres på veggen bak ildstedet.

Myte 3: Peisen slutter å varme når ilden slukker:
Feil: De varmelagrende peisene har stein som varmes opp og sørger for at peisen avgir en jevn og behagelig varme lenge etter at ilden har slukket. Denne typen peiser blir stadig mer populære i Norge. Med varierende strømpriser kan vedfyring være et godt alternativ til strøm. Også på hytta kan slike peiser være ideelle fordi man slipper å stadig fyre for å holde en jevn varme.

Myte 4: Det støver fælt når peisen installeres:
Feil: Mange peiser kan monteres helt uten støving. De leveres i moduler som et byggesett, og limes sammen del for del. Skal du mure en peis selv, eller få en murer til å gjøre det for deg, må du belage deg på en del murstøv i huset før peisen er på plass.